Rośliny mięsożerne można z powodzeniem uprawiać jako rośliny doniczkowe w domu.
Nie są łatwe w uprawie, ale stosując się do kilku zasad pielęgnacji, można uzyskać dobre efekty.
Zalecana jest mała szklarnia lub szklana kula. Ponieważ łatwiej w takich warunkach utrzymać wysoką wilgotność.
Podłoże
Wszystkie potrzebują kwaśnej gleby (3,5 - 5 pH).
Wszystkie potrzebują kwaśnej gleby (3,5 - 5 pH).
Torf jest głównym składnikiem podłoża dla większości roślin mięsożernych. Można do niego dodać mech, gruboziarnisty piasek i drobno zmieloną korę. Na dnie wysypać keramzyt i pilnować aby między kamykami zawsze była woda. Dziki temu grunt będzie stale wilgotny a nie mokry.
Stanowisko
Musi być jasne, jednak światło powinno być rozproszone. Zalecany jest parapet na oknie południowym lub wschodnim.
Musi być jasne, jednak światło powinno być rozproszone. Zalecany jest parapet na oknie południowym lub wschodnim.
Polecam zamontować lampkę. W naszym klimacie słonecznych dni nie ma zbyt wiele.
Wilgotność powietrza i podłoża
Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie powinna w nim zalegać woda. Do podlewania należy używać tylko miękkiej wody - może być przegotowana i odstana woda z kranu
Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie powinna w nim zalegać woda. Do podlewania należy używać tylko miękkiej wody - może być przegotowana i odstana woda z kranu
a najlepiej woda destylowana, demineralizowana lub pochodząca z filtra odwróconej osmozy.
Nawożenie
Roślin mięsożernych nie nawozimy!
Roślin mięsożernych nie nawozimy!
Lepiej od czasu do czasu dokarmić je muchą.
Powodzenia w uprawie
Mymon
Szymon;)
Wyglada, ze to nie takie trudne
OdpowiedzUsuńChyba spróbuje
gorąco zachęcam
Usuń