środa, 6 stycznia 2016

rośliny mięsożerne

Rośliny mięsożerne można z powodzeniem uprawiać jako rośliny doniczkowe w domu.
 Nie są łatwe w uprawie, ale stosując się do kilku zasad pielęgnacji, można uzyskać dobre efekty.
Zalecana jest mała szklarnia lub szklana kula. Ponieważ łatwiej w takich warunkach utrzymać wysoką wilgotność.
Podłoże
Wszystkie potrzebują kwaśnej gleby (3,5 - 5 pH). 
Torf jest głównym składnikiem podłoża dla większości roślin mięsożernych. Można do niego dodać mech, gruboziarnisty piasek i drobno zmieloną korę. Na dnie wysypać keramzyt i pilnować aby między kamykami zawsze była woda. Dziki temu grunt będzie stale wilgotny a nie mokry.
Stanowisko
Musi być jasne, jednak światło powinno być rozproszone. Zalecany jest parapet na oknie południowym lub wschodnim.
Polecam zamontować lampkę. W naszym klimacie słonecznych dni nie ma zbyt wiele.
Wilgotność powietrza i podłoża
Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie powinna w nim zalegać woda. Do podlewania należy używać tylko miękkiej wody - może być przegotowana i odstana woda z kranu
 a najlepiej woda destylowana, demineralizowana lub pochodząca z filtra odwróconej osmozy.

Nawożenie
Roślin mięsożernych nie nawozimy! 
Lepiej od czasu do czasu dokarmić je muchą.
                                                      Powodzenia w uprawie  
Mymon

                                                              Szymon;)

2 komentarze: